Vad är trendig mat och hur har den sett ut?

Många kanske undrar vad som egentligen är trendig mat och hur den uppkommit. Mattrender uppkommer precis som alla andra trender. Det kan vara från utlandet, tv-serier eller i kontakter med 753759383_78daf0c388_zpersoner. Oftast handlar det om att trender skapas någonstans och sedan sprids genom olika medier och sociala relationer. Vad som dock startar en trend ter sig vara ganska oklart, men ofta handlar det om att influentiella personer så som kändisar, kockar eller matskribenter börjar med något vilket andra sedan tar efter. I denna artikel kommer en genomgång göras av vilka mattrender som regerat de senaste åren, men också hur mattrenden ser ut idag.

Mattranden några år tillbaka och nu

Hur såg egentligen mattrenden ut några år tillbaka i tiden och hur har den skapat mattrenderna idag? Vad man kan se idag är att mattrenden varit kopplad till etiska trender. Det har länge handlat om att man ska äta ekologiskt och köpa ekologisk mat för att vara miljövänlig. En annan trend är att mat ofta varit hälsosam då många svenskar alltmer börjat träna och liknande. Några av de mest trendiga råvarorna är därför avokado, grönkål, gurkmeja, kefir, mandlar och bulgur bland annat. Dessa råvaror har dominerat matscenen de senaste åren och man har börjat äta mat som är nyttig och som inte efterlämnar ett stort ekologiskt fotavtryck. Därför har ofta vegetarisk mat varit regerande i Sverige.

På senare dagar, kanske bara de senaste 2-3 åren har en annan trend uppkommit, nämligen att den etiska maten till viss del börjat försvinna och alltmer ersätts med mat som helt och håller är estetiskt tilltalande. Det är ett beteende som kopplas till sociala medier där människor kopplar vad man äter till vilken typ av person man är. Exempelvis lägger en person som tränar ut en bild på en sallad, medan någon som kanske är mer av en livsnjutare lägger ut en bild på en hamburgare.