Rådande mattrender i Sverige?

För att påvisa några av mattrenderna i Sverige kommer dessa att exemplifieras. Inte nödvändigtvis mattrender som är generella, utan också de som är specifika, som produkter exempelvis. Således kommer denna artikel kretsa kring olika typer av trendiga produkter som kommit att bli alltmer populära på den svenska marknaden.

Den kända Sriracha såsen

En trend i Sverige är den nyligen inkomna Sriracha såsen med smak av chili och andra smaker. Denna trend kan kopplas tillbaka till USA där marknaden för starka såser har vuxit kraftigt de senaste åren. Sriracha såsen äts till allt från korv med bröd till olika typer av asiatiska maträtter, och den finns i allt från de svenska hemmen till fina restauranger. Den är framförallt populär på asiatiska restauranger, både i Sverige och i USA.

Olika typer av mejeriprodukter

966px-Cottagecheese200pxDe senaste årens mattrender har som sagt regerats av mejeriprodukter. Allt från kefir, kvarg, yoghurt, Halloumiost och fetaost bland annat. Alla dessa olika typer kommer framförallt från Turkiet och Grekland, där mejeriproduktioner explosionsartat expanderat varpå ostar och liknande skeppas världen över.

Fermenterade (ruttna) produkter

Även om det kan låta konstigt med att äta fermenterade produkter är detta en mattrend som växer kraftigt, inte bara i Sverige utan också generellt i världen. När man talar om fermenterad mat handlar det först och främst om Kimchi. Kimchi är en inlagd kål som ofta har en stark smak då den kryddats med chili bland annat. Detta är framförallt en spännande trend för de som vill pröva någonting alldeles speciellt. Kimchi går oftast att hitta på koreanska restauranger, men också på japanska restauranger där de serverar sushi. Har man riktig tur serveras de också på kinesiska eller asiatiska restauranger då många av dessa har en blandning av det mesta. Kimchi är framförallt bra för magen och tarmarna då den rensar ut bakterier bland annat.